2009. dec 21.

Yule ünneplése

írta: SusiDi
Yule ünneplése

yule_unnepre.jpgMi kell a szertartáshoz?

  • gyertyák, gyertyatartók és egyéb fényforrások
  • fagyöngy, magyal és más télen pompázó (örökzöld) növények
  • egy hatalmas kerámia- vagy fémtál
  • kis papírcsíkok
  • a fényre és a közelgő újévre emlékeztető tárgyak

  • szertartási tűz (a szabadban egy tűzrakásra alkalmas gödör, odabent tűz a kandallóban)
  • a napforduló tiszteletére felállítható fa

Az oltár

Az oltár lehet asztal, sík kőlap vagy fatuskó. Terítsd le fényes terítővel, tedd rá az örökzöld növényeket és terméseiket, az új esztendőt, valamint a kozmikus újévhez fűzött reményeidet jelképező tárgyakat; a fényt, egyben az újévvel kapcsolatos reményt képviselő gyertyákat, lámpásokat. Ebből az alkalomból az oltár mellett vagy helyett a “téli fát” is feldíszítheted az előbbivel azonos módon. Mielőtt a gyertyák vagy a lámpások fénye felragyogna, győződj meg róla, hogy a szertartás minden résztvevője ügyelt a tűzvédelmi szempontokra, és tűzálló, stabil gyertyatartókban tartjátok az éghető anyagokat.

A szertartás szíve

A szertartással a sötétség visszahúzódását, elmúlását ünnepeljük. Gondolkodj el, mit szeretnél a sötétséggel együtt elengedni, mi okozott fájdalmat, bánatot, csüggedést? Az év legsötétebb éjszakáján jöjjetek össze néhányan, üljetek csöndesen egy körben, és töprengjetek afelől, mi mindentől kívántok el búcsúzni a sötétséggel együtt.

Elmélkedjetek 4-5 percig, azután egyikőtök gyújtsa meg az egyik gyertyát, és állítsa a kör közepére. A gyertya mellé tegyétek oda a hatalmas kerámia- vagy fémtálat. A papírcsíkokra írjátok fel mindazt, amitől meg akartok szabadulni, és tegyétek a tálba. Hangosan elmondhatjátok a csoport előtt, mit szándékoztok elengedni, ha ehhez nincs kedvetek, hajtsátok félbe a papírt, és némán vessétek a tálba. A szabad ég alatt megtartott szertartáson a cédulákat az elbocsátás többi jelképévei együtt szokás közvetlenül a tűzbe hajítani. A tábortüzet vagy a kandalló tüzét a “rossz” elengedését követően is meggyújthatjátok.

Miután mindenki elengedte a régi dolgokat, ideje több fényt hozni a szertartás helyszínére és az életetekbe.

A szertartás ettől a ponttól már a növekvő fény ünnepe. Meggyújthatjátok a “téli fa” gyertyáit, a szobában vagy a szabadban elhelyezett gyertyákat, lámpásokat. (Vigyázzatok, ne tegyétek gyúlékony anyagok közelébe a gyertyákat!

A fa kevésbé lesz tűzveszély forrása, ha még a szertartás előtt vizet permeteztek rá.) Miközben a fa gyertyáit meggyújtjátok, imádkozzatok együtt hangosan önmagatokért és a többiekért. A közös imának óriási ereje van. Az ember megbizonyosodhat róla, hogy másokban is él a reménység, s ennek tudatában várhatja a tavaszt a szertartás után.

 

Szólj hozzá