2009. aug 11.

Mágikus eszköztár: a varázspálca

írta: SusiDi
Mágikus eszköztár: a varázspálca

palcak.JPGA varázspálcákkal kapcsolatban két írást szeretnék veled megosztani. Az egyik az előző idézettel azonos forrásból való, a másik pedig a Boszi Pláza fórumának egyik lelkes kommentelője által íródott. Kíváncsi lennék a véleményedre, Te mit hiszel a pálcákról?

Egy jó köntös-kollekció mellett a varázsló eszköztárának második legfontosabb darabja egy erős pálca. Szemben a ruházattal, amely általában csupán külsőség, a pálca nélkülözhetetlen eszköze a varázsló mágiájának.

Az igevetésben a pálcának számos célja lehet. Működhetnek csatornaként, melyen keresztül a külvilágba jut a varázserő. Gyújtópontként is szolgálhatnak, segítve a varázslót az összpontosításban, hogy felkészítse elméjét az igevetés nehézségeire. Nagyon hasznosak a varázsige célba juttatásánál – a mágikus erő gyakran egyenes vonalban áramlik ki a pálcákból. A varázslónak tehát jól kell céloznia, hogy elérje a kívánt hatást.

Bizonyos esetekben az ige aktiválásához a varázslónak mozdulatokat kell végrehajtania a pálcával, például mintákat vagy szimbólumokat kell rajzolnia a levegőbe. Esetenként az ilyenfajta gesztikuláció valamilyen látható nyomot hagy maga után, mintha a pálca valamiféle toll lenne, mellyel a „valóság anyagára” írni lehet.

Általánosságban a pálcák nem rövidebbek egy emberi kéznél, s nem hosszabbak az alkarnál. Legtöbbször elkeskenyednek: az alapjuk nagyujj, míg a hegyük már csak kisujj vastagságú. Gyakorlatilag bármiből lehetnek. Bár a fa a leggyakoribb, készülhetnek fémből, csontból, kristályból, vagy bármilyen kemény anyagból. Némelyiken van egy égkő vagy más drágakő, míg egyik-másiknak fogantyúja fém, vagy kristálygömb. A legtöbb pálca faragott, vésett, égetett vagy festett; s mintákat, mágikus szimbólumokat vagy erővel bíró szavakat tartalmaz, ám mások – általában a fából készültek – egyszerűek és nehezen beazonosíthatók, mint mágikus tárgyak. A hagyományos színpadi bűvész egyenes, fekete nyelű, fehér végű pálcáját általában nem hozzák összefüggésbe tényleges varázslókkal – kivéve a hollywoodi filmekben.

Egyes varázslók jobban szeretik a botokat, mint a pálcákat. Bár ugyanazt a funkciót töltik be, a botok kb. fejmagasságúak, csukló vastagságúak, és nem keskenyednek. Majdnem minden esetben fából készülnek, hiszen ekkora csontok nemigen vannak, a fém túl nehéz volna, a kristály pedig túl törékeny. Ritkábban vannak díszítve, de azért tartalmazhatnak misztikus szimbólumokat vagy különböző mintákat és faragványokat. Mivel a legtöbb botot járáshoz is használják, és nem csak a varázsigékhez, általában mindkét végükön kis „fémtalpacskák” vannak. Ezek megakadályozzák, hogy a fa megrepedjen a sziklákon vagy köveken. A fémtalpak általában egyszerű vasból vannak, de készülhetnek egzotikusabb anyagokból is, és lehetnek rajtuk mágikus minták is. Bizonyos botok ékes fejdíszekkel rendelkezhetnek, különösen mikor a botot rituális célra használják. Azonban, bár különösebb ok nincs rá, a legtöbb varázsló botja meglehetősen egyszerű.

És íme, a másik írás:

Alapfelszereltségnek szoktunk készíteni 4 pálcát, már ha valaki ragaszkodik a pálca használathoz. Az adott személy személyiségjegyeihez megkeressük az évszakonként leginkább hozzáillő minőségű fát, felkészülünk az erdőkérő szertartásra, a felkészülés közben kiválasztjuk a szimbólumokat amiket a pálcára akar írni a leendő használója, igény esetén elkészítjük az íráshoz szükséges szerszámokat vagy elkérjük őket attól akinek megfelelő van, kiválasztjuk és betájoljuk a pálca "bemutatási" helyét, majd jön a böjt, a Földanyára hangolódó szertartás, az erdő kapujában alvás, napkelte előtt tisztálkodás, napmeditáció-napköszöntés, belépés az erdőbe, a fa megkeresése, a pálca elkérése, köszönő szertartások, ráhangolódás a pálcára, napnyugtakor az erdő kapuja előtt búcsúzó-szertartás, kilépés az erdőből, éjköszöntő szertartás, alvás a táborhelyen, reggel napköszöntés, saját magad és a pálca megtisztítása a négy őselem segítségével háromszor, eljutás a bemutatás helyére, a pálca bemutatása, a pálca felkészítése, a pálca levetkőztetése, a pálca és tulajdonosa megtisztítása a négy őselem segítségével, első ráhangolódás a pálcára, vissza a táborhelyre, éjköszöntő szertartás, hazamenetel (ha akarsz még ottalhatsz). Otthon szárítás, jelek felrajzolása (megfelelően tiszta állapotban - tehát böjt és miegymás), a jelek színezése, vízmágia, tűzvarázslat , eljutás a táborhelyre, reggel napmeditáció, eljutás a bemutatás helyére, bemutatás, a pálca beavatása-felavatása, az első közös manőver, (ha van rá idő és alkalmas is az időpont/napszak, akkor még aznap, ha nincs rá idő akkor másnap) irány az erdő kapuja, köszöntő szertartás, a pálca látogatása az övéinél, naplementére az erdő kapujánál lenni, kilépés után éjköszöntő szertartás/meditáció, táborhelyen alvás, reggel napköszöntő, tisztálkodás a pálcával együtt a négy őselemmel, majd mehetsz haza és használhatod a pálcádat.  

Ez az egyszerű (standard) varázspálca készítő eljárás nagyon zanzásítva, címszavakban. Így lehet valóban működő pálcát készíteni. Persze sok minden kimaradt, de a lényeges (bárki számára tudható) elemeket leírtam.
Közel száz alapvarázslat van, az al-varázslatok száma pedig jóval több ezernél.

Mi megnézzük a sorsát a pálca tulajdonosának asztroszkóppal, kiválasztjuk a hozzá illő csillagjegyeket - általában ötöt, ezután lehívjuk a varázsjeleket, kiválasztjuk a megfelelőket, felrajzoljuk őket és jöhet a festőanyagok kiválasztása majd a színezés. Ezután hét féle fából tüzet rakunk, stabilizáljuk vele a pálca díszítését, a hét tűz után jön a tűzegyesítés, majd ebben zárjuk le a pálca díszítését. Ezután Éjkirálynő, majd Napkirály bemutatás, és máris lehet használni a díszes eszközt.

Általában felnőtt hüvelykujjának megfelelő vastagságú pálcát szoktunk készíteni, arra sok minden ráfér, és jobban beleillik a kézbe is. Ha gyöngyöket használsz, akkor szintén érdemes elkészíteni minimum a horoszkópot, de az asztroszkóp jobb (több szempontból is). És a gyöngyöknél a színdinamikát mindeképpen nagyon figyelembe kell venni. Nehogy visszafelé süljön el, vagy levegye az erejét. Ráadásul ilyenkor a Hold minden jegyváltásánál (3-4 naponként) a színdinamikának megfelelően át kell rendezni a gyöngyöket.
Mi druidák botot használunk. Az a füled közepéig ér, és szintén elég vastag. Azt aztán lehet díszíteni. A beszerzési eljárás is kicsit aprólékosabb, de ha azzal rámutatunk valakire vagy valamire, ott rögtön tudja mindenki, hogy akció van! Igaz, ritkán mutogatunk...

 

 

<

Szólj hozzá

varázspálca