2009. sze 16.

Boszorkányhiedelmek 1.

írta: SusiDi
Boszorkányhiedelmek 1.

boszorkanyhiedelem.jpgA zoborlalji magyarok lakta falvak boszorkánytörténeteit és ezzel kapcsolatos  hiedelmeit 1999 után meghallgatott történek alapján mutatja be Jancsó-Sípos Anna abban az írásában, melyből néhány idézetet szeretnék megosztani veled, hogy jobban lásd, milyennek is hitték a boszikat a Bűbájosok vagy a Harry Potter történetek előtt.

Az itteni magyarság olyan népszokásokat, hagyományokat és hiedelmeket őrzött meg, amelyek más területeken már régen feledésbe mentek, kihaltak.  Az idősebb generáció körében mindmáig ismeretesek azok a boszorkánytörténetek, amelyeket saját tapasztalatuk alapján mesélnek. A boszorkányokban való hitet az emberi élettel, mindennapos gondokkal, bajokkal kapcsolatos dolgok határozták meg. A magyar néphit boszorkányának egyrészt gyógyító és rontó, másrészt természetfeletti képességeket tulajdonított a falusi társadalom.

A boszorkányság a néphit szerint ördöngős tudomány, az ördöggel kapcsolják össze, a boszorkány az ördög szövetségese. Aki ezeket az ismereteket meg akarta szerezni, azaz az ördöggel akart cimborálni, annak próbán kellett átesnie; lédeci néphit szerint három próbát kellett kiállnia: be kellett rúgnia, valamit el kellett lopnia, és valakit meg kellett ölnie. Aki ezt a próbát kiállta, azt a boszorkányok maguk közé fogadták. Gímesen és Zsérén szintén úgy tartották, hogy aki boszorkány akar lenni, három próbán kell átesnie. Először menjen el éjfélkor a keresztútra, húzzon krétával jó nagy kört maga körül, üljön a közepébe egy székre és várjon. Ekkor jönnek a boszorkányok, kígyót, békát és más szörnyeket dobálnak rá, de az illetőnek nem szabad kimutatnia a félelmét, mozdulatlanul kell hogy üljön. Ha a próbának ezt a részét kiállja, jöhetett a második része: meg kellett tagadnia a keresztény hitét és megesküdni, hogy ezentúl majd az ördögnek szolgál. Ezután az aktus után a néphit szerint lelkével már az ördög rendelkezik. A boszorkányavatás harmadik fázisaként a jelöltnek saját vérével kellett a szerződést aláírnia az ördög szolgálatára.

Folyt.köv.

 

Szólj hozzá

boszorkányhiedelmek