2009. sze 20.

Boszorkányhiedelmek 3.

írta: SusiDi
Boszorkányhiedelmek 3.

allatta_valas.jpgAz állat alakjában megjelenő boszorkány nemcsak a gazdaságra hozhatott bajt, hanem árthatott az embereknek is. Azokat, akikre valami miatt neheztelt vagy irigykedett, fizikailag megkínozta. Az elbeszélések szerint kutya vagy macska képében járt és „nyomott”; ha valakinek ártani akart, akkor kileste, hogy mikor jön haza az illető későn este, és egy nagy fekete kutya képében elállta az útját.

Pogrányban úgy hitték, hogy a boszorkány belebújt a „tyúk seggibe” is. A boszorkány ló képében is járt. Az ilyen lovat – közismert monda szerint – gatyamadzaggal kellett megfogni és meg kellett patkolni. Másnap pedig kitudódott a faluban, ki a boszorkány, mert kezén-lábán patkó volt. Lédeci és zsérei adatok szerint boszorkányok liba képében is kísértettek. Ezek a libák általában a patakoknál voltak, és ha valaki el akarta őket kergetni, azt a szárnyukkal megfenyegették.

Az adatközlők elmondása alapján a boszorkányok nemcsak állatokká változtak át, de más emberek képében is ártottak; ilyenkor azonban elárulta őket a lópatájuk. Amint a kísértett személy észrevette, hogy a szépséges menyecskének vagy szépszál legénynek patája van, az mérgében mindjárt fekete lóvá vagy ördöggé változott és eltűnt. Ezt szintén a boszorkánnyal azonosították, mivel a hiedelmek szerint a boszorkány az ördög szövetségese, és akármikor a sátán bőrébe is bújhat.

Folyt.köv.

 

Szólj hozzá